Support för elfordonsförare

Är du en ChargePoint EV-förare som behöver hjälp nu? Ring oss för ett snabbt och användbart svar.

Hjälp för elbilsförare och ChargePoint-konton:
+44 (020) 7519 5052

Vad är ChargePoint?

ChargePoint förser fler personer och platser med laddning av elfordon (EV) än någonsin tidigare med världens ledande och mest öppna EV-laddningsnätverk. Vi utformar, bygger och stöder all teknik som driver det här nätverket, från maskinvara för laddningsstationer till programvara för energihantering, samt en mobilapp. Vårt arbete förvandlar transporter och energianvändning genom att hjälpa fler personer att köra elektriskt. ChargePoints nätverksinformation i realtid, inklusive uppgifter om tillgänglighet av laddningsplatser i hela landet, är tillgänglig via ChargePoint-appen.

Vad kan jag göra med mitt ChargePoint-konto?

Genom att skapa ett ChargePoint-konto får du snabb och enkel åtkomst till alla stationer i det ledande EV-laddningsnätverket och andra större nätverk. Med ditt ChargePoint-konto kan du ladda på stationer från ChargePoint och de flesta andra större nätverk, vilket minskar behovet av flera konton eller medlemskap. Dessutom kan du se stationens tillgänglighet innan du kommer fram och kan ställa in aviseringar för mobiltelefon och e-post för att få uppdateringar om laddningsstatus för ditt fordon.

Hur hittar jag en plats att ladda?

Hämta ChargePoint-appen för att hitta tillgängliga platser, börja ladda och få uppdateringar när bilen är fulladdad.

Hur börjar jag ladda?

Håll telefonen (med appen inloggad på ditt konto) eller ett ChargePoint-kort mot stationen för att låsa upp laddningskontakten. Du kan också trycka på den orange knappen Starta laddning på sidan med stationsinfo i appen.

Steg 2: Lyft upp kontakten

Tryck på knappen på kontakten för att lyfta ut den ur hölstret.

Steg 3: Anslut (och checka in)

Anslut kontakten till elbilen (och tryck på den blå knappen för att börja ladda, för snabbladdning). Kontrollera elbilen så att du ser om det laddar (det finns ofta indikatorlampor på instrumentpanelen).

Steg 4: Gör det du ska

Slappna av eller ta hand om några ärenden. Vi skickar en uppdatering när bilen är fulladdad.

Steg 5: Tryck för att avsluta

När du kommer tillbaka till din elbil trycker du på telefonen eller kortet (och trycker på den blå knappen, för snabbladdning) för att avsluta sessionen. Stationen visar kostnaden och vi skickar ett kvitto till dig.

Glöm inte att koppla från kontakten och sätta tillbaka den i hölstret. Kör sedan iväg nöjd i din fulladdade elbil.

Om du behöver hjälp ringer du förarsupporten på +44 (020) 7519 5052.

Hur mycket betalar jag för att ladda bilen?

Stationer i ChargePoint-nätverket har oberoende ägare, så varje stationsägare anger priset för användning av sina stationer. Du kan se priset för att använda en viss station i vår app genom att visa de angivna priserna på sidan med stationsinformation. Eftersom priserna konfigureras dynamiskt av enskilda stationsägare kan det pris du betalar vid en viss ChargePoint-station ändras när som helst utan föregående meddelande.

Hur skaffar eller aktiverar jag ett ChargePoint-kort?

Du kan registrera dig för ett kostnadsfritt ChargePoint-kort online eller via vår app. Efter registreringen får du ett kostnadsfritt kort inom 7–10 arbetsdagar. När du har fått det måste du logga in på ditt konto och aktivera kortet. Gå till Mitt konto och välj Hantera ChargePoint-kort. Se till att du har ditt ChargePoint-kort till hands, ange serienumret och välj Spara.

Hur betalar jag för laddning?

ChargePoint fungerar enligt ett kreditsystem. Första gången du använder en ChargePoint-station mot en avgift måste du ange betalningsinformation. Vi debiterar dig 100 kr, behåller det som saldo på ditt konto och drar av dina laddningskostnader från det. När ditt saldo understiger 50 kr lägger vi till ytterligare 100 kr med din registrerade betalningsmetod. (Om du laddar din elbil ofta höjer vi ditt saldo till din genomsnittliga månatliga laddningsavgift i stället för 100 kr.)

Om du bara använder kostnadsfria stationer debiterar vi aldrig kortet. Om du avslutar kontot återbetalar vi resten av saldot. Om du vill uppdatera eller ta bort betalningsinformationen kan du när som helst gå till Ekonomisk information (webb) eller Min profil (mobil) under Mitt konto.

Vad gör jag om alla laddningsplatser är upptagna?

Även om alla laddningsplatser är upptagna så finns det alternativ. Det enda du behöver göra är att klicka på Meddela vid tillgänglig plats på stationsskärmen i appen så får du ett meddelande när du kan börja ladda. När du får meddelandet går du ut till elbilen och flyttar den för att börja ladda eller väljer att du inte vill ladda.

För att hjälpa fler förare att ladda sina fordon har vissa stationsägare aktiverat funktionen Väntelista så att du får stå i virtuell kö till de laddningsstationerna. Först ska du se till att aktivera meddelanden (i appen går du till huvudmenyn och väljer Konto och sedan Meddelanden) så att vi kan skicka uppdateringar om din plats i kön. Så här gör du för att ställa dig i kön:

• När alla stationer används klickar du på Sätt upp dig på väntelistan i kartvyn i ChargePoint-appen (se nedan) eller trycker på telefonen eller kortet på en station.
    • Tips: Om Sätt upp dig på väntelistan inte visas i appen är stationerna tillgängliga eller så är väntelistan inte aktiverad.
  • När en plats blir ledig får du ett SMS-meddelande och/eller ett meddelande i appen, beroende på dina inställningar.
  • Om du accepterar platsen reserveras den åt dig. Acceptera inte om du inte kan flytta bilen direkt.
  • Om du är upptagen kan du trycka på Snooze och låta nästa person använda platsen (men du behåller din plats i kön).
  • Om du inte behöver ladda längre behöver du bara lämna väntelistan.
  • Om du bara vill använda vissa stationer kan du spara väntelistorna för dem.

Stationens ägare avgör hur länge en förare får stanna vid en station, så att alla förare ska kunna ladda. Om du laddar får du ett meddelande om att det är dags att flytta elbilen så att någon annan kan ladda.

Om du vill ha mer information läser du i våra vanliga frågor om väntelistor.

Hur hanterar ChargePoint stationsfel?

ChargePoint övervakar nätverkets tillstånd. När vi stöter på en station som inte fungerar som den ska eller får ett meddelande om en bensinstation som inte fungerar av en förare kontaktar vi ägaren (eller dennes representant) i syfte att underlätta reparationen. Majoriteten av de ChargePoint-tillverkade stationerna har oberoende ägare och således kommer alla reparationer eller underhåll av de här stationerna att utföras av ägaren till respektive laddningsstation.

Var kan jag ladda min elbil?

Du kan ladda din elbil på alla allmänt tillgängliga laddningsstationer i ChargePoint-nätverket och i våra roamingpartnernätverk. Du kan använda ChargePoint-appen till att hitta stationer i flera laddningsnätverk i närheten.

Hur startar jag laddningssessioner eller använder Vidrör för att ladda?

Du kan starta laddningssessioner på tre olika sätt:

• Vidrör för att ladda. Om du har installerat ChargePoint-appen kan du starta laddningssessioner genom att hålla telefonen nära läsarsymbolen på stationen. Appen måste vara öppen och du måste vara inloggad på ditt konto.
    • iPhone: Öppna ChargePoint-appen, gå till huvudmenyn och välj Konto och sedan Hantera kort. Välj Konfigurera, lägg till ett ChargePoint-pass i Apple Wallet och håll telefonen nära stationen för att ladda.
    • Android: Aktivera NFC, sätt på telefonskärmen och håll telefonen nära stationen för att ladda.
    Om du vill använda Vidrör för att ladda måste du ha en iPhone SE, 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7 eller 7 Plus med iOS 10 eller senare, en Apple Watch serie 2, serie 1 eller första generationen eller en telefon med Android 4.4 eller senare med NFC.
  • Ladda med hjälp av appen. Välj stationen och klicka på Starta laddning.
  • Använda ditt ChargePoint-kort. Håll ditt aktiverade ChargePoint-kort (det måste vara aktiverat) nära kortläsarsymbolen på stationen.

Om du behöver hjälp ringer du förarsupporten på +44 (020) 7519 5052.

Varför visas "Du använder inte ett ChargePoint-konto" när jag håller telefonen nära en station?

Du måste vara inloggad på ditt ChargePoint-konto och aktiverat Vidrör för att ladda. Om du är det och har gjort det bör det inte vara några problem.

Varför är ChargePoint-meddelanden viktiga?

Meddelanden används till att informera dig om laddningsstatusen för din elbil. Du kan konfigurera mobil- och e-postmeddelanden för följande:

• när elbilen är fulladdad
  • när laddningen avbryts
  • när effekten till din elbil minskar
  • bokningsstatus och påminnelser för laddningsstationer

Hur beräknas mina minskade växthusgasutsläpp?

För att uppskatta de utsläpp av växthusgaser som du har undvikit genom att köra elbil uppskattar vi hur långt du har kört baserat på den energi som matats till ditt elfordon (EV), beräknar de utsläpp som orsakas av att generera den elektriciteten, och jämför detta med de utsläpp som skulle ha genererats av ett bensindrivet fordon som körts samma sträcka. Vi använder följande uppgifter:

• Körning av ett fordon med förbränningsmotor avger i genomsnitt 8,8 kg koldioxid (CO2) per gallon (19,4 pund (lbs) CO2 per gallon). [1]
  • En elbil har en genomsnittlig effektivitet på 4,8 km per kWh (3,0 miles/kWh), baserat på uppgifter för flera olika typer av elbilar.
  • Den genomsnittliga bränsleeffektiviteten för bensinfordon är 19,6 km/L (23,9 miles per gallon). [3
  • Länderna i Europa producerar olika mängder utsläpp från elproduktion. Nedan finns mer detaljerad information. [4
  • Koldioxid utgör 95 % av växthusgasutsläppen [5

Vi använder dessa siffror i beräkningen (19,4 × 3,0 / 23,9 – landsspecifik utsläppsfaktor) ÷ 95 % för att uppskatta kg koldioxid/kWh av minskade växthusgasutsläpp i varje land. Vi multiplicerar det här talet med den mängd energi som användes till att ladda för att få fram en uppskattning av mängden minskade växthusgasutsläpp.

Information om utsläppsfaktorn per land finns i tabellen nedan:

Land

Källa

Senast uppdaterat den

Nya utsläppsfaktorer

(pund (lbs) CO/kWh)

Kanada

Canada Energy Regulator (CER)

Frankrike

Europeiska miljöbyrån ( EEA)

Tyskland

Europeiska miljöbyrån

Italien

Europeiska miljöbyrån

Nederländerna

Europeiska miljöbyrån

Norge

Europeiska miljöbyrån

Spanien

Europeiska miljöbyrån

Sverige

Europeiska miljöbyrån

Storbritannien

Europeiska miljöbyrån

USA

Environmental Protection Agency (EPA)